Franciscusschool: Onderwijs dat nieuwsgierig maakt

Prisma scholengroep heeft een strategisch beleidsplan ontwikkeld dat de koers bepaalt voor de komende jaren. In deze koers zijn doelen opgesteld waar de onderwijsgroep naartoe wil werken. Hierbij worden drie belangrijke themalijnen gehanteerd: themalijn 1: Opgroeien in de minimaatschappij, themalijn 2: nieuwsgierige en betrokken leerlingen en themalijn 3: onderwijsprofessionals aan zet.

De Franciscusschool, gelegen in de wijk Dauwendaele in Middelburg, is onderdeel van Prisma scholengroep. De school voelde de urgentie om aan de slag te gaan met haar onderwijsaanpak. De onderwijsprofessionals dachten vaak na over de vraag: ‘Waarom zijn er algemene lesmethodes als geen enkel kind standaard is en geen enkele ontwikkeling via dezelfde weg verloopt?’ Om hierop in te spelen, heeft het team de onderwijsaanpak aangepast.

Ze geloven dat leren een persoonlijke reis is, waarbij elk kind zijn eigen reisdoel behaalt. De aanpak van Franciscus gaat verder dan traditionele kennisoverdracht. Het onderwijsaanbod moet leerlingen inspireren om nieuwsgierig te worden en het beste uit zichzelf te halen. De onderwijsprofessionals creëren een uitdagende leeromgeving waar leerlingen worden aangemoedigd om kritisch na te denken, vragen te stellen en eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Betrokkenheid door een beredeneerd aanbod

Op de Franciscusschool krijgt elke leerling de ruimte om zich op zijn of haar eigen wijze te ontwikkelen. Het onderwijs is niet ingericht vanuit een standaardmethode, maar is afgestemd op diverse leerroutes. De onderwijsprofessionals denken en werken vanuit leerdoelen. De methodes dienen hierbij als een bron van inspiratie en ondersteuning. In plaats van vast te houden aan een specifieke methode, worden beredeneerde keuzes gemaakt die het beste aansluiten bij de behoeften van leerlingen.

Met deze aanpak krijgen kinderen passende uitdagingen en lesstof, zonder het concept van groepsgericht onderwijs uit het oog te verliezen. Leerlingen werken dus zowel samen binnen hun eigen stamgroep met leeftijdsgenoten als met anderen op verschillende niveaus. Dit versterkt de sociale vaardigheden en biedt de kans om van elkaar te leren.

Inzicht in leerprocessen met een nieuw leerdoelgericht volgsysteem

Het team van onderwijsprofessionals doet momenteel ervaring op met een digitaal leerdoelgericht volgsysteem. Dit systeem is bedoeld om onderwijsprofessionals, leerlingen én ouders inzicht te geven in het leerproces van de leerling. Hoewel leerlingen en ouders op dit moment nog geen toegang hebben, is het de bedoeling dat dit systeem ook wordt ingezet om hen inzicht te geven in voortgang en groeimogelijkheden. Dit zal de leerlingen nog beter betrekken en motiveren zichzelf te blijven uitdagen.

Teamgericht organiseren voor een afgestemd leeraanbod

Op de Franciscusschool zorgen vier bouwteams, elk verantwoordelijk voor twee jaargroepen, samen voor een doordacht en afgestemd onderwijsaanbod. Een bouwteam bestaat uit collega’s met verschillende rollen en functies, zoals leerkrachten, onderwijsassistenten en specialisten uit diverse vakgebieden (bijvoorbeeld op het gebied van digitale vorming, muziek of beweging). Door deze uiteenlopende expertises kunnen zij elkaar aanvullen en versterken. Door kwaliteiten en best practices te delen, creëren ze samen een sterk pedagogisch klimaat en flexibel voor de leerlingen. De instructiegroepen worden slim verdeeld, waardoor leerlingen optimaal ondersteund worden, passend bij hun leerbehoeften.

Om de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bouwteam voor twee jaargroepen praktisch haalbaar te maken, is het schoolgebouw aangepast. Glazen wanden tussen lokalen zorgen voor meer overzicht en betere samenwerking binnen het team, terwijl een open en transparante leeromgeving voor leerlingen gecreëerd wordt.

Nieuwsgierigheid door thematisch onderwijs

De onderwijsprofessionals prikkelen de nieuwsgierigheid van leerlingen met thematisch onderwijs. In plaats van vakken los van elkaar aan te bieden, verbinden ze verschillende onderwerpen rondom een centraal thema. Bijvoorbeeld, tijdens een project over het milieu leren leerlingen niet alleen over natuur en duurzaamheid, maar passen ze ook hun schrijf- en spellingvaardigheden toe op teksten die betrekking hebben op dit thema. Op deze manier leren ze op een samenhangende en praktische manier. Hierbij wordt de buitenwereld naar binnen gehaald, bijvoorbeeld door gastlessen, echte materialen of excursies.

Wat directeur Esther Coomans opmerkt: “Je merkt dat leerlingen binnen een thema steeds nieuwsgieriger worden en zelf vragen beginnen te stellen over wat ze leren. Dit komt doordat de onderwijsprofessionals hen betrekken bij levensechte ervaringen en kennis die écht iets voor hen betekent. Hierdoor raken leerlingen meer gemotiveerd, worden gesprekken diepgaander en krijgt het lezen van teksten over een specifiek onderwerp meer betekenis. “Zo ontstaat er een rijke leerervaring.”

Op basis van de eerste positieve ervaringen kijkt het team van Franciscusschool vol vertrouwen naar de toekomst, waarin leerlingen de ruimte krijgen zich volledig te ontwikkelen op een manier die bij hen past.